FSC

News

Nya standarder för spårbarhet

Oct. 27 2020

I februari 2020 publicerades nya versioner av PEFC:s standarderna för spårbarhet (PEFC Chain of Custody ST 2002) och varumärkesanvändning (PEFC Trademarks ST 2001).  Nu finns dessa tillgängliga i svensk översättning. Dokumenten hittar du på Svenska PEFC:s webbplats www.pefc.se under menyn "Standarder”, undermenyerna Spårbarhet (CoC) och Logoanvändning.

Nedan följer information om vad det innebär för spårbarhetscertifierade företag och hur övergången till de nya standarderna kommer att gå till.

Båda standarderna har en övergångsperiod på 24 månader. Ni kan, under den perioden, fortsätta som normalt med er certifiering mot den gamla, 2013-versionen, av spårbarhetsstandarden. Ert certifikat förblir giltigt och ni behöver inte ändra användandet av PEFC:s varumärken (logotypen).

Fram till 14 februari 2022 kan era revisioner fortsätta att göras mot 2013-standarden. Nästa revision efter detta datum måste dock vara enligt kraven i den nya 2020-standarden. 13:e februari 2022 är alltså det sista datumet som man kan granskas mot 2013 års version av standarden.

För att bli certifierad mot de nya standarderna måste ni anpassa era spårbarhetssystem och rutiner till nya reviderade kraven. När era rutiner överensstämmer med 2020-kraven kontaktar ni ert certifieringsorgan.

Efter revisionen, när ni fått ert certifikat, kommer ni att kontaktas av PEFC för att underteckna ett varumärkessavtal. Om ni redan har ett kommer ni att bli ombedda att acceptera en ändring av befintligt kontrakt. Ert PEFC-licensnummer kommer inte att ändras.

Till skillnad från 2013 års standard är det nu obligatoriskt med ett varumärkesavtal, även om man inte planerar att använda PEFC-loggan.