HACCP

BRC & IFS 
CERTIFIERING

Kraven för livsmedelssäkerhet skärps kontinuerligt. Konsumenter och myndigheter förväntar sig i allt högre utsträckning att maten vi alla äter håller en hög kvalitet och är säker. Om det uppstår ett fel någonstans i kedjan, måste det kunna hittas och åtgärdas snabbt. Kraven riktas framför allt mot detaljhandeln, men därifrån sprids de genom livsmedelskedjan till processindustrin, framför allt producenter och transportörer.

Certifiera er efter BRC British Retail Consortium
För att få leverera livsmedel till en rad engelska detaljhandelskedjor såsom Asda, Tesco och Sainsbury, behövs ett särskilt godkännande på ett flertal aspekter som påverkar kvaliteten och produktsäkerheten. Många av kraven finns beskrivna i standarden BRC Global Standard Food, som är utgiven genom ett samarbete mellan engelska affärskedjor. Kedjorna kräver att en utomstående, oberoende part granskar och godkänner leverantörens ledningssystem för kvalitet och livsmedelssäkerhet. Bureau Veritas Certification är godkända av ackrediteringsorganet UKAS att genomföra revisioner efter BRC-standarden.

Fördelarna med en certifiering

  • Tillgång till några av Europas största livsmedelskedjor
  • Ett certifikat ackrediterat efter UKAS krav
  • Färre revisioner genom kombinerade inspektioner av andra standarder, exempelvis IFS (International Food Standard)
  • Integrering av andra standarder så som ISO 9001 (kvalitet) eller ISO 14001 (miljö)
  • Svensk-talande revisorer med kunskap om lokal lagstiftning

Certifiera dig efter IFS – International Food Standard
För att få sälja livsmedel till ett antal tyska och franska kedjor, till exempel Aldi, Lidl och Metro, krävs särskilt godkännande på ett flertal områden som påverkar kvalitet och livsmedelssäkerhet. Kraven på leverantörer beskrivs i IFS (International Food Standard), som initierades av den tyska livsmedelskedjan HDE (Hauptverband des Deutschen Einzelhandels). Den franska systerorganisationen FCD (Fédération des entreprises du Commerce et de la Distribution) anslöt sig senare. Kedjorna kräver att en utomstående, oberoende part granskar och godkänner leverantörens ledningssystem för kvalitet och livsmedelssäkerhet. Bureau Veritas Certification är godkända av det tyska ackrediteringsorganet DAP för att utföra IFS-revisioner.